Of je er nu van houdt of niet, op vakantie ontkom je er meestal niet aan om wat boodschappen te doen.

Sommigen struinen het liefst alle markten af of dompelen zich onder in al het speciaals dat hypermarché’s te bieden hebben en dat in Nederland niet te vinden is. Anderen slaan een gang naar de supermarkt het liefst over.

Hoe dan ook: je moet wat eten en drinken. En het is nu eenmaal goedkoper om in ieder geval het een en ander in te slaan dan om steeds op terrasjes neer te strijken.

Stel dat je hongerig op je vakantiebestemming aankomt, dan wil je in ieder geval iets hebben om de eerste nacht in te wijden met iets lekkers. Wellicht is een klein ontbijt handig voor de volgende morgen, voordat je op pad gaat. En natuurlijk moet je goed hydrateren met al die hittegolven.

Business Insider stelde een mandje samen met de essentiële boodschappen water, crackers, kaas, chips en niet te vergeten: bier. Dat is misschien wat sober, maar alle specialiteiten kun je gaandeweg of voordat je naar huis gaat nog inslaan.

We bekeken de prijzen van deze producten bij supermarktketens in de populaire vakantielanden Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Hierbij moesten we het doen met ketens die een vrij toegankelijke webshop hebben waarop de producten en prijzen staan vermeld. Daarom konden we niet in elk land bij de grootste supermarktketen terecht. We hebben gekeken naar Albert Heijn (Nederland, België), Edeka Nord (Duitsland), Carrefour (Frankrijk) en Alcampo (Spanje).

Wasa en Leerdammer-kaas is overal te koop

Hierbij hebben we gezocht naar de meest vergelijkbare producten qua inhoud en/of merk. In alle landen wordt Wasa Knäckebrod verkocht, maar niet elke supermarkt verkoopt alle soorten Wasa en de hoeveelheid in de verpakking verschilt per land. In elk land wordt ook Leerdammer-kaas verkocht, maar ook daarvan verschilt de hoeveelheid in de verpakking.

De supers in de vakantielanden verkopen elk andere merken mineraalwater. Maar overal werd wel een sixpack met 6 flessen van 1,5 liter aangeboden, daarvan hebben we de prijs vergeleken.

Ieder land verkoopt Heineken, maar hoe het bier wordt aangeboden verschilt. De sixpack met blikjes of flesjes van 0,33 cl was in dit geval het meest vergelijkbaar. We gingen er even vanuit dat iedereen de chips moet lusten, dus kozen we voor naturel.

Dit is wat je per land kwijt bent aan deze 5 producten:

Je ziet dat Wasa-crackers in Nederland relatief goedkoop zijn en dat de volkorenversie in Nederland en België even duur is. Dit is overigens niet bij alle soorten Wasa Knäckebrod het geval. Wil je de stoelgang op vakantie een handje helpen door voor de vezelrijke versie van 300 gram te kiezen, dan ben je in Nederland 1,25 euro kwijt en in België 1,39 euro.

Wat ons ook opviel zijn de prijzen van mineraalwater in België in Nederland. We kozen hierbij voor de 6x1,5 liter-verpakking van het huismerk van AH die in Nederland 3,95 euro kost en in België 2,16 euro. Zoals je ziet is mineraalwater in Nederland en België relatief duur in vergelijking met de andere landen.

Bij het bier moeten we opmerken dat de verpakking 6x33 cl het best te vergelijken was. In Nederland, België en Frankrijk gaat het om blikjes, maar in Duitsland verkochten ze 6x33 cl alleen in flesjes. Dus hebben we die prijs meegenomen.

Ook in Spanje verkochten ze 6x33 cl alleen in flesjes voor 5,76 euro, maar dat was duurder dan 6 blikjes los kopen. Een los Spaans blikje Heineken van 33 cl kost slechts 0,59 euro. In Nederland betaal je voor hetzelfde blikje 0,99 euro, net als in Duitsland. In België en Frankrijk werden losse blikjes niet aangeboden in de webshop.

Voor het overzicht hebben we de prijzen van de desbetreffende verpakkingen teruggerekend naar de prijs per 100 gram of per liter.

Hieruit kun je opmaken dat crackers in Spanje relatief duur zijn, maar je kan daar wel een lekkere grote zak lokale artesanas patatas fritas kopen voor evenveel geld als een zak Lays in Nederland in België. In Duitsland en Frankrijk is chips relatief duur. Bij de Fransen moet je voor kaas zijn. Voor een onsje Leerdammer Original betaal je er nog geen één euro.

En zoals eerder genoemd is mineraalwater in Nederland relatief duur en bier in Spanje het goedkoopst.

Lees meer over kosten op vakantie: